"Vrtić dolazi k tebi!"


Odgoj i obrazovanje pridonose izgradnji osobnog te kulturnog i nacionalnog identiteta djeteta. Doba globalizacije, koje obilježava miješanje različitih kultura, svjetonazora i religija, zahtijeva odgoj i obrazovanje koje djetetu omogućuju da oblikuje identitet „građanina svijeta“, a pritom sačuva svoj nacionalni identitet i svoju kulturu te društvenu, moralnu, jezičnu i duhovnu baštinu. Rani i predškolski odgoj i obrazovanje bude i potiču razvoj osobnog identiteta djeteta te ga osnažuju da bude dosljedno samo sebi, razvija samopoštovanje, stvara pozitivnu sliku o sebi te izgrađuje osjećaj sigurnosti u susretu s novim ljudima i iskustvima u užem i širem socijalnom okruženju. Sva djeca imaju pravo na odgoj i obrazovanje koje prihvaća i podržava različitost identiteta svakog djeteta i njegove obitelji. To podrazumijeva odstupanje od stereotipa i predrasuda bilo koje vrste te prihvaćanje individualnih posebnosti svakog djeteta i osiguranje individualnoga pristupa svakom djetetu. Vrtić treba djetetu pomoći da razumije sebe i vlastiti identitet, ali i identitet drugih s kojima se susreće u vrtiću i široj socijalnoj zajednici.
(Nacionalni kurikulum za rani i predškolski odgoj 2014.)


DAN DRŽAVNOSTI u Republici Hrvatskoj je blagdan koji se obilježava 30. svibnja, u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. i na povijesnu ulogu Hrtvatskog sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća. 

DAN GRADA ZAGREBA obilježava se 31. svibnja, dan na koji se slavi blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Grada Zagreba.


Uoči Dana Grada Zagreba u vrtiću su djeca izrađivala plakate..
Ideja je puno, a neke od njih pogledajte ovdje (preuzmi).

 


22.4. OBILJEŽAVAMO DAN PLANETA ZEMLJE...

Dan planeta Zemlje obilježava se 22.travnja u više od 150 zemalja diljem svijeta.
Na konferenciji UNESCO-a 1969. godine John McConnell prvi je put predstavio ideju obilježavanja Dana Zemlje i iste je godine dizajnirana Zastava Zemlje.  
Naziv Earth day prvi je upotrijebio gradolnačelnik San Francisca Joseph Alioto 1969. godine u proglasu kojim je odlučeno da se u tom gradu proslavi Dan planeta Zemlje.
U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine.
2009. godine Opća je skuština Ujedinjenih naroda 22.travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje. (izvor hr.wikipedia.org >wiki>Dan planeta Zemlje)


To je dan kada bi se svatko od nas trebao zamisliti i zapitati: Što ja mogu učiniti za spas Zemlje? Kako mogu pridonijeti tome da naš planet – taj naš jedini dom koji imamo – spasimo od onečišćenja i uništenja te ga očuvamo za sebe, svoju djecu i one koji dolaze poslije nas?

Djeca najbolje uče ako živimo vrijednosti koje želimo njima istaknuti kao važne. Brojne su aktivnosti koje nam pomažu da s djetetom razgovaramo o očuvanju naše planete, o tome što se događa i što možemo činiti, no najvažnije je aktivnost UČINITI zajedno s djetetom.
U našem domu možemo? 
Jedimo više lokalno i ekološki uzgojene hrane
Razdvajajmo otpad
Gasimo svijetla koja nam nisu potrebna
Pažljivo trošimo vodu

Izvan našeg doma možemo?
Koristiti češće platnene vrećice
Koristiti bočice za vodu umjesto PVC čaša
Ne bacati smeće u prirodi
Koristiti baterije koje se mogu ponovno puniti
Trošiti manje papira (npr. plaćanej putem interneta)
Rjeđe se voziti automobilom, češće koristiti bicikl

ODGOJ ZA ODRŽIVI RAZVOJ,
 odnosno izgradnja znanja i vještina potrebnih za život koji i drugi poslije nas mogu nastaviti voditi, svakako treba biti implementiran u svakodnevne rutine naše obitelji i obrazovne kurikulume ustanova ranog i predškolskog odgoja. Odgovoran suživot s drugim ljudima najbolje se uči upravo kroz odgoj i obrazovanje djece u predškolskim ustanovama. Jednom usvojene navike teško će „ispariti“, no svakako, opet ovise o čitavom društvu i stanju svijesti unutar njega.

Prisjetite se kako smo prošle godine obilježili Dan planeta Zemlje u oba naša objekta:
Centralni objekt, Pasančeva 5 


Područni objekt, Vrbani III


Budući da ove godine nismo u mogućnosti zajednički obilježiti ovaj dan, naši su odgojitelji pronašli neke aktivnosti koje možete provesti sa svojom djecom kod kuće..

Izrada recikliranog papira (preuzmi)


Izrada planeta Zemlje (preuzmi)


Igra "Odvajanje otpada" 

 
DRAGI RODITELJI, DRAGA DJECO,
ČUDNE I NEOBIČNE ŽIVOTNE SITUACIJE 
POKRENU U NAMA ONO NAJBOLJE ŠTO IMAMO. 
SIGURNI SMO DA STE I VI NEISCRPNO VRELO IDEJA O TOME ŠTO ČINITI ZAJEDNO S DJETETOM DOMA, KOD KUĆE.
NO, AKO VAM PONESTANE POKOJA OD TIH, POGLEDAJTE ŠTO SMO ZA VAS PRIPREMILI NA NAŠOJ WEB STRANICI,
U RUBRICI „VRTIĆ DOLAZI K TEBI!“

 


Ispiši stranicu