Pitajte stručnjaka

U užurbanom i stresnom svijetu u kojem živimo, uz sve obaveze koje imamo – imamo i taj, najvažniji i najslađi posao na svijetu – BITI RODITELJ. Iako volimo svoju djecu i za njih bismo učinili najviše što možemo, to ne znači da posao koji nam je povjeren nije zahtjevan, da ne traži dosta snage, volje, vremena i znanja.

Stoga vam, dragi roditelji, na raspolaganju stoji i naš tim stručnjaka: psihologinja, pedagoginja, defektologinja, zdravstvena voditeljica kao i ravnateljica vrtića. Slobodno nam se javite za individualne sastanke u za to predviđeno vrijeme (pogledajte radno vrijeme). No, pitanja vezana uz vaše dijete, njegov odgoj kao i boravak u vrtiću možete postaviti i odgajateljicama vašeg djeteta za vrijeme održavanja individualnih konzultacija - to vrijeme rezervirano je samo za vas!

Svoja pitanja nam slobodno šaljite i e-mailom. Predlažemo vam da nam se ne javljate anonimno, već da ostavite svoje podatke kako bismo vam se mogli javiti. Neke odgovore na učestalija pitanja ćemo objaviti u ovoj rubrici, ali jasno, bez vaših podataka. Zapamtite kako se kaže: nema glupih pitanja, samo odgovora!

PITANJA nam šaljite na e-mail vrtića: dv.kustosija@inet.hr  


OBJAVLJUEMO NEKA OD VAŠIH PRISTIGLIH PITANJA:

Što trebamo donijeti za dijete za pravi dan vrtića - za tek novoupisano dijete?

Nakon što ste dogovorili svoj dolazak i predali POTVRDU O OBAVLJENOM SISTEMATSKOM ZDRAVSTVENOM PREGLEDU PREDŠKOLSKOG DJETETA PRIJE ULASKA U VRTIĆ, na dogovoreni termin ponesite i:

Prvi dan: 

  • papuče 
  • rezervna odjeća ( kompletna)
  • omiljena igračka
  • bočica, duda ako inače koristi 

Sve obilježeno inicijalima djeteta.

Bilo bi mi drago kada biste napisali neki tekst na temu sukoba među vršnjacima. ŠTO UČINITI KADA NAŠE DIJETE DOBIJE UDARCE DRUGOG DJETETA U VRTIĆU? Mnogi kažu - vrati mu udarcem, ja kao majka djevojčice od nepunih pet godina smatram da tako potičemo agresivnost kod vlastitog djeteta i stvaramo začarani krug. S druge strane, a ako dijete kaže odgateljici - onda joj vršnjaci kažu da je tužibaba. Kako se pravilno postaviti? Zabrinuta mama; ožujak 2010. godine

Vraćanje nasiljem na nasilje svakako uči dijete da je nasilan pristup prihvatljiv u rješavanju sukoba tako da to nije preporučljivo. Potrebno je da svoje dijete ojačate i poučite asertivnom ponašanju, odnosno asertivnom zalaganju za sebe, kako bi se samo uspješno snašlo u takvim situacijama. Nije se dobro direktno miješati u dječje odnose. Onda kad roditelji direktno interveniraju radi rješavanja vršnjačkih sukoba onemogućavaju svojoj djeci mogućnost da sami nauče rješavati vlastite sukobe na konstruktivan način te da razviju osjećaj kompetentnosti i samopouzdanja kroz usvajanje novih životno važnih vještina. Ako dijete dobija udarce od drugog djeteta, bitno ga je poučiti da odlučno kaže „NE“ te također ga je bitno podučiti korištenju „JA-poruka“ , Ja se osjećam__________ (navesti osjećaj), kada ti____________(navesti ponašanje ), volio bih da_________________ (promjena ponašanja). Možete navedeno uvježbavati s vašim djetetom. Ako ne pomogne, neka dijete odlučno najavi traženje pomoći odgojiteljice.. Bitno je djetetu objasniti da kad ide odrasloj osobi da bi se zaštitio od nasilja, da to nije tužakanje. Tužakanje je odlaženje odraslim osobama da bi se nekoga uvalio u nevolju. Bilo bi dobro reći odgojiteljici u skupini da proradi s djecom načine rješavanja konflikta kako bi se djeca osposobila za konstruktivno rješavanje sukoba te da se stvori atmosfera u grupi gdje sva djeca negativno reagiraju na nasilje. Tako djecu učimo da nasilje nije poželjan oblik ponašanja. Više doznajte pod temom Nasilje među vršnjacima - kako se postaviti? u Čitanjem saznajem


Smijem li fotografirati svoje dijete i njegove prijatelje kako u vrtiću obilježava rođendan?

Fotografiranje djece prilikom rođendana je dozvoljeno, pri čemu treba imati na umu da se fotografije druge djece ne smiju objaviti u nikakvim medijima (internet, novine…) bez suglasnosti roditelja čija su djeca na fotografijama. Dakle, možete ostaviti Vaš fotoaparat za fotografiranje proslave, možete Vi doći i fotografirati proslavu ili zamoliti odgojiteljicu da s vrtićkim fotoaparatom snimi djecu, ovisno o dogovoru s odgojiteljicama.

Smiju li djeca donositi svoje igračke u vrtić?

Djeca mogu donijeti svoje igračke u vrtić u dogovoru s odgojiteljicom. Bilo bi zgodno da roditelji i odgojitelji dogovore jedan dan u tjednu kad sva djeca mogu donijeti neku svoju igračku od kuće. Bitno je osvijestiti sebi i djetetu da je dijete to koje će se morati brinuti za donošenu igračku i da postoji vjerojatnost da ako igračku donese u vrtić, da će ju morati dijeliti s drugom djecom. Ako bi Vam bilo žao, odnosno ako bi dijete bilo nesretno, u slučaju da se igračka uništi, možda je bolje da takve igračke ne donosite u vrtić.

Moja kći ima nepune 4. godine i ujutro mi govori kako ne želi spavati u vrtiću i da to kažem njenoj odgajateljici. Što mi je činiti? Upoznata sam s tim da neka djeca njene skupine ne spavaju, ali su stariji od nje.

Načini na koje ćemo zadovoljiti naše potrebe za odmorom su individualni. U skladu s navedenim, u našem vrtiću provodimo fleksibilan dnevni odmor. U slučaju da Vaše dijete nakon pola sata odmora ne zaspi vrlo je vjerojatno da nema potrebe za popodnevnim snom.U tom slučaju, razgovarajte s odgojiteljicom kako bi djetetu omogućila kvalitetno provođenje vremena predviđenog za odmor, bez obzira na dob djeteta.


Ispiši stranicu