Egipat u očima djece

Uvijek ističemo kako 'djeca uče kroz igru', a prošlogodišnji projekt PIRAMIDE (20101/2011) koji je zaživio u našem vrtiću, to potvrđuje u potpunosti. Divno je s djecom 'putovati' kroz povjesni Egipat, istraživati, proučavati nešto što ih toliko zaokuplja. U nastavku doznajte kako je znatiželja jednog dječaka iz skupine Potočnica odvela cijelu skupinu u taj drevni svijet piramida, ali i u posjet Arheološkom muzeju u Zagrebu. Pozivamo vas i da pogledate TV prilog o izložbi radova ove skupine. Link: 'Potočnice grade piramidu'

Naziv projekta: PIRAMIDE
Odgojiteljice: Tina Knežević i Zrinka Bartolin
Pedagoška godina: 2010/11
Skupina: Potočnice

Interes za istraživanje piramide započeo je pokušajem jednog dječaka iz skupine Potočnica da napravi piramidu od lego kocaka. Dječak je izazvao zanimanje druge djece, pa su ubrzo interes za građenje piramide pokazala i ostala djeca. Ponosno su pokazivali svoje piramide različitih boja, veličina i dimenezija. Počeli su razgovori na temu - što su to piramide, tko živi u njima, gdje se nalaze, kada su građene i kako. Odgojitelji su potaknuli i uputili djecu gdje mogu doći do odgovora. Uskoro su roditelji i djeca počeli donositi različite časopise i enciklopedije u kojima su našli odgovore na pitanja koja su im bila od interesa.

Potaknuti željom da naprave piramide od raznih materijala, djeca su ih gradila od stiropora, gline, kartona, drvenih kocki… Pomoću mašte (dramatizacije) putovali su u Egipat i na tom putu iskazali što su sve saznali. Kako bi zaokružili projekt, otišli su do Arheološkog muzeja u kojem su djeca imala priliku vidjeti pravu mumiju.
Posjet je inspirativno djelovao na djecu i odgojitelje pa su uz „egipatsku glazbu“ osmislili svi zajedno i kostimirani egipatski ples i igru „Mumija i lopovi“.

 

Kroz rad na projektu „Piramide“ djeca su razvijala:

Zanimljivi dječji radovi skupine Potočnica na temu egipastkih piramida pod nazivom 'Egipat očima djece' bili su izloženi i u izlogu Dječje knjižnice Vladimir Nazor u Ilici koja je ugostila TV ekipu s HRT-a kako bi nastao prilog na tu temu emitiran u emisji "Dobro jutro, Hrvatska". Klikom na link 'Potočnice grade piramidu' pogledjate prilog. Duhovite dječje izjave Egiptu i piramidama koje su nastale tijekom ovog istraživanja možete pročitatii u našoj Smjehuljici.

 


Ispiši stranicu